Altın 2.440,67
Dolar 32,4270
Euro 34,8315
BİST 10.082,77

Kıdem Tazminatıyla İlgili En Çok Sorulan Sorular – 2

14.02.2021
130
A+
A-
Kıdem Tazminatıyla İlgili En Çok Sorulan Sorular – 2

Malulen emekli olarak işten ayrılan çalışan kıdem tazminatını alabilir mi?

1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesi gereğince malullük aylığı almak nedeniyle işten ayrılma kıdem tazminatına hak kazanılan durumlardandır. Dolayısı ile malulen emekli olarak işten ayrılan işçi kıdem tazminatını alır.

Toptan ödeme almak amacıyla işten ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanır mı?

1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. Maddesi gereğince bağlı bulundukları yasa veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulu kurum veya sandıklardan toptan ödeme almak amacıyla işten ayrılma kıdem tazminatına hak kazanılan hallerdendir. Bu durumda çalışan kıdem tazminatını alacaktır.

5510 sayılı Kanunda öngörülen yaşlılık aylığı almak için yaş dışındaki sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayılarını tamamlayarak kendi isteğiyle işten ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanır mı?

5510 sayılı Kanunda öngörülen yaşlılık aylığı almak için yaş haricindeki sigortalılık zamanını ve prim ödeme gün sayılarını tamamlayarak kendi isteğiyle işten ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanır. Çünkü 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesinde belirtildiği üzere yaşlılık aylığı almak için yaş haricindeki sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayılarını tamamlayarak kendi isteğiyle işten ayrılanlara kıdem tazminatı ödeneceği belirtilmiştir.

On ay önce evlenen kadın çalışan işten ayrılsa, kıdem tazminatı alabilir mi?

On ay önce evlenen kadın çalışan işten ayrılmak durumunda kalırsa, kıdem tazminatı alabilir. 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. Maddesi kadın çalışanın evlilik tarihi itibari ile bir sene içerisinde iş akdini kendi isteği ile sona erdirmesi durumunda kıdem tazminatına hak kazanacağını belirtmektedir.

Bir sene iki ay önce evlenen kadın çalışan, işten ayrılırsa kıdem tazminatı alabilir mi?

Bir sene iki ay önce evlenen kadın çalışan, işten ayrılması durumunda kıdem tazminatı alamaz. 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesinde kadın çalışanın evlilik tarihi itibari ile bir sene içerisinde iş akdini kendi isteği ile sonlandırması durumunda kıdem tazminatına hak kazanacağı belirtilmektedir. Dolayısı ile evlilik tarihi bir seneyi geçtiği için 1 sene 2 ay önce evlenen kadın işçi kıdem tazminatı alamayacaktır.

Ölüm (vefat) durumunda işçiye ait kıdem tazminat tutarı kimlere ödenir, çalışanın yasal mirasçıları hak talep edebilir mi?

Vefat etmiş olan işçiye ait kıdem tazminatı, bütün yasal mirasçılarına veraset ilamındaki hisseleri oranında ödenir.

Daha önceki çalışmasından dolayı kıdem tazminatı alan çalışan, aynı işyerinde tekrar çalışmaya devam etmesi durumunda, daha önceki süre için tekrar kıdem tazminatı alabilir mi?

Böyle bir durumda çalışan daha önceki çalıştığı süreler için tekrar kıdem tazminatı alamaz. 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesinde aynı kıdem süresi için bir kereden fazla kıdem tazminatı ödenmeyeceği belirtilmiştir.

Daha önce çalıştığı kamu kurumundan kıdem tazminatı alarak ayrılan işçi, daha sonra başka bir kamu kurumunda çalışmaya başlarsa, kıdem tazminatına esas süre ne kadar olur?

Ayrıldığı kurumdaki çalışma süresi dikkate alınmaz, çalışan ikinci kamu kurumundaki hizmet süresi üzerinden kıdem tazminatına hak kazanır.

İşyerinde on senden beri görev yapan çalışan, ne kadar tutarında kıdem tazminatı alır?

1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesinde çalışanın işe başladığı tarih itibari ile hizmet akdinin devamı ettiği her geçen tam sene için işveren tarafından işçiye otuz günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeneceği belirtilmiştir. Dolayısı ile, çalışan her bir sene için otuz gün üzerinden toplam 300 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

On bin TL net ücret alan bir işçinin, kıdem tazminatına esas ücreti ne kadar olur?

Kıdem tazminatı ödemesinin her hizmet yılı için ödenebilecek üst sınırı, en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenebilecek azami miktarı geçemez. Bu sebeple çalışana kıdem tazminatı ödemesi yapılırken çalışanın ücretiyle birlikte yanında ilgili döneme ait kıdem tazminatı tavanı miktarı dikkate alınmalıdır.

Kıdem tazminatı ödemesi zamanında yapılmaz ise, faiz istenilebilir mi?

Evet zamanında yapılmayan kıdem tazminatı ödemesi için faiz istenilebilir. Çünkü kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi halinde ödenmeyen süreye göre mevduata uygulanan en yüksek faizin ödenmesine hükmedileceği 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesinde belirtilmiştir.

Kıdem tazminatında her yıl için ödenecek 30 günlük ücret artırılabilir mi?

Kıdem tazminatında her yıl için ödenecek 30 günlük ücret artırılabilir. 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesi, kıdem tazminatı ile ilgili 30 günlük sürenin hizmet akitleri veya toplu iş sözleşmeleri ile işçi lehine değiştirilebileceğini belirtmektedir.

Bir spor kulübünde profesyonel sporcu olarak iki sene süresince çalışan bir futbolcu kıdem tazminatı alabilir mi?

4857 sayılı İş Kanunu’na göre sporcular İş Kanunu kapsamında bulunmamaktadır

 

Asansör Dergisi