Altın 2.439,70
Dolar 32,4375
Euro 34,7411
BİST 9.915,62

İş Kanunu’nda Senelik İzin Hakkı – II

15.02.2021
175
A+
A-
İş Kanunu’nda Senelik İzin Hakkı – II

Çalışan hastalık sebebiyle uzun süre rapor kullanmak zorunda kaldığında, bu durumdan senelik izin hakkı etkilenir mi?

Uğranılan kaza veya hastalık nedeniyle uzun süre işe gidilememesi durumunda (sağlık raporu ile belgelendirilmiş olmalıdır), o tarihteki hizmet süresine göre hesaplanacak bildirim süresine altı (6) hafta daha ilave edilir ve eğer raporlu olunan süre bu şekilde hesaplanacak süreden daha fazla ise, fazla olan kısım senelik ücretli iznin hesaplanmasında değerlendirmeye alınmaz.

Bir örnekle açıklama gerekirse; iş yerinde 2 senelik bir çalışma sürenizin olduğunu varsayalım, kaza geçirdiğinizi ve 5 ay sağlık raporu kullandığınızı düşündüğümüzde, 2 senelik hizmeti olan bir çalışan için bildirim süresi 6 hafta olacağından, bu süreye bir 6 hafta daha eklenecek ve bulunacak 12 haftalık süre senelik izin hakkınızı hesaplarken çalışılmış gibi sayılacak, geri kalan süre ise değerlendirmeye alınmayacaktır. Yani iki senelik kıdemi olan ve 01.02.2009 tarihinde senelik izne hak kazanan, 01.05.2009-01.10.2009 tarihleri arasında ise 5 ay raporlu olan bir çalışan, bir sonraki senelik iznine 01.02.2010 tarihinde değil 01.04.2010 tarihinde hak kazanacaktır (beş aylık rapor süresinin iki ayı çalışılmamış sayıldığından).

İş yerinde çalışırken muvazzaf askerlik dışında bildirim süresini aşmayan bir süre boyunca askere gidilmesi halinde, askerlikte geçen süre, senelik izin hakkında değerlendirmeye alınacak mıdır?

Askerlik süresince iş akdi askıda sayılacağından, bu süre senelik izin hakkının hesabında dikkate alınmayacaktır.

Yıl içinde alınan mazeret izinlerini işveren yıllık izin hakkından düşebilir mi?

İster ücretli olsun isterse ücretsiz, sene içerisinde kullanılmış olan mazeret izinleri ya da raporlu olunan süreler işveren tarafından senelik izin hakkından düşülemez.

Senelik izin süresi için ücret alınabilir mi?

Senelik izin, ücretli olarak kullandırılması gereken bir izindir. İşveren, kullanılan senelik izin süresine ait ücreti, işçi izne çıkarken peşin olarak vermek ya da avans olarak ödemek zorundadır. Ancak senelik izin süresi için çalışana verilecek olan ücrete, fazla çalışma ücretleri, primler ve sosyal yardımlar dahil edilmez.

Senelik ücretli izin kullanılırken bir başka işte çalışılabilir mi?

Senelik ücretli izin kullanıldığı esnada bir başka işte çalışılamaz. İşveren, çalışanın senelik iznini kullandığı süre içinde bir başka işte ücret karşılığı çalıştığını öğrendiğinde, senelik izin için ödediği ücreti işçiden geri talep etme hakkına sahiptir.

Senelik iznin kullanıldığı süre içinde çalışanın sigorta primlerini ödenmeye devam eder mi?

Sigortalılara senelik ücretli izin süresi için ödenecek ücretler üzerinden iş kazaları ile meslek hastalıkları primleri hariç, diğer sigorta primlerinin, işçi ve işverenler yönünden ödenmesine devam olunur.

Toplu izin uygulaması nedir?

İşveren iş yerinde çalışan personelin tümünün ya da bir kısmının, senelik izinlerini Nisan ayı başı ile Ekim ayı sonu arasındaki bir tarihte toplu olarak kullanmalarına karar verebilir. İş yerinde toplu izin uygulamasına karar verilmesi durumunda, henüz senelik izne hak kazanmamış personel de bu uygulamaya dahil edilebilirler. Böyle bir uygulamada yapıldığı takdirde belirli sayıda personel, iş yerinin korunması, araç-gereç ve makinelerin  bakımı gibi işler ile ilgilenmeleri için toplu izin uygulaması dışında bırakılabilir. Bu durumda olanların senelik izinleri toplu izin döneminden önce veya sonra kullanmak istedikleri zamana aralığında verilir.

İzin Kurulu nedir? Kimlerden oluşur

İş yerinde 100’den fazla personel çalışması durumunda yasal olarak bir izin kurulu oluşturulması gerekmektedir. İzin Kurulu, bir (1) işveren veya işveren temsilcisi ile iki (2) işçi temsilcisi olmak üzere toplam üç (3) kişiden oluşur. İzin Kurulu üyesi olacak işçiler ve yedekleri, varsa iş yeri sendika temsilcisi tarafından, yoksa iş yerinde çalışan işçiler tarafından seçilir. İzin Kurulu’na işveren temsilcisi olan üye başkanlık eder. İzin Kurulu üyeleri iki senede bir yeniden seçilir.

İzin Kurulu personelin senelik izinlerini nasıl düzenler?

Çalışanlar senelik izinlerini hangi tarihlerde kullanmak istediklerine ilişkin taleplerini İzin Kurulu’na iletirler. İzin Kurulu, başkanın çağrısı üzerine toplanır ve bir yandan bu talepleri diğer taraftan ise iş yerindeki personel sayısını, personelin kıdemlerini ve işlerin aksamaması gerekliliğini göz önünde bulundurarak bir izin çizelgesi düzenler. Düzenlenen izin çizelgesinde her bir çalışanın hangi tarihler arasında senelik izin kullanacağı belirlenir. İşveren tarafından onaylanan senelik izin çizelgeleri iş  yerinde ilan edilir. İzin Kurulu ayrıca personelin senelik izin konusundaki talep, istek ve şikayetlerini işveren tarafına iletir ve senelik izinlerin daha verimli geçmesi için etkinlikler düzenler.

Asansör Dergisi