Altın 2.439,70
Dolar 32,4375
Euro 34,7411
BİST 9.915,62

İş Kanunu’nda Senelik İzin Hakkı – I

15.02.2021
128
A+
A-
İş Kanunu’nda Senelik İzin Hakkı – I

Bir senelik çalışma süresi dolmamış bir işçinin senelik ücretli izin hakkı var mıdır? Senelik ücretli izine ne zaman hak kazanılır.

Senelik ücretli izin uygulamalarına ilişkin esaslar, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 53 ila 61. maddeleri ve uygulamanın detaylarını açıklayan yönetmelik ile belirlenmektedir. Kanuni düzenlemeye göre senelik ücretli izin hakkı kazanabilmek için, aynı işverene bağlı çalışma süresinin deneme süresi de dahil olmak üzere en az bir (1) yıl olması gerekmektedir.

İşe başlama tarihi itibari ile, deneme süresi de dâhil olmak üzere en az 1 sene çalışılması durumunda senelik ücretli izne hak kazanılmış olur. Ancak peş peşe ya da farklı zamanlarda aynı işverene ait farklı işyerlerinde çalışılmış ise, senelik izne hak kazanmak için gerekli olan bir senelik zamanı hesaplarken bu işyerlerinde geçen hizmet sürelerinin toplanması gerekmektedir.

Senelik izin süresi nasıl hesaplanmalıdır?

Senelik izin süresi, iş yerindeki kıdeme göre hesaplanır.

  • Şayet çalışanın iş yerinde 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) hizmeti varsa senelik izin süresi 14 günden;
  • 5 yıldan fazla 15 yıldan az hizmeti varsa 20 günden;
  • 15 yıl ve daha fazla hizmeti varsa 26 günden az olamaz.

Bir yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) hizmeti olanlar, ancak 5 yıllık hizmet sürelerini tamamladıktan sonra hak kazandıkları senelik izinlerini 20 gün üzerinden kullanabilirler.

Yasada belirtilen senelik izin süreleri asgari süreler olup, işverenle imzalanacak iş akdi ya da iş yerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesi ile senelik izin sürelerinin daha uzun belirlenmesi mümkündür.

Senelik izin süreleri ile ilgili belirli yaş gruplarına yönelik özel bir düzenleme var mıdır?

Senelik izin süreleri ile ilgili belirli yaş gruplarına yönelik özel bir düzenleme bulunmaktadır. 18 ve daha küçük yaştaki işçiler ile 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek senelik izin süresi en az 20 gün olmalıdır. Bunun

Örneği; 17 yaşında olan bir çalışan, hizmet süresi 5 seneden az bile olsa, 18 yaşına gelinceye kadar, her yıl için senelik izinlerini 14 gün olarak değil 20 gün üzerinden kullanacaktır.

Mevsimlik bir işte çalışan işçinin yıllık izin hakkı var mıdır?

Eğer bir yıldan az süren mevsimlik bir işte yahut kampanya işinde çalışılıyor ise, çalışanın yıllık ücretli izin hakkı yoktur.

Hafta tatili günleri yıllık izin süresine dâhil midir?

4857 sayılı İş Kanunu’nda belirtilen 14, 20 ve 26 günlük senelik izin sürelerinde hafta tatilleri dahil edilmemiştir. Senelik izinler kullanılırken, izin süresine rastlayan hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil günlerinin bu sürelere ilave edilmesi gereklidir.

Senelik izin süresi birkaç parçaya bölünerek kullanılabilir mi?

İzin süreleri, işveren ve çalışanın anlaşması dahilinde bir bölümü 10 günden az olmamak üzere parça parça kullanılabilir.

Senelik iznin uzakta geçirilmesi durumunda yol izni kullanma hakkı var mıdır?

Senelik ücretli izinlerini iş yerinin faaliyette bulunduğu yerden farklı bir yerde geçirecek olanlara istemeleri halinde ve bu durumu belgelemeleri şartı ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek olan zamanı karşılamak için işveren toplamda dört (4) güne kadar ücretsiz yol izni vermek zorundadır.

İşveren kullanılan senelik izinlere ilişkin kayıt tutmak zorunda mıdır?

İşverenin iş yerinde çalışan tüm personelin senelik izinlerini gösterir bir şekilde kayıt tutma zorunluluğu vardır. Bu kayıtlar senelik izin defteri şeklinde tutulabileceği gibi kartoteks biçiminde de tutulabilir.

Asansör Dergisi