Altın 2.439,70
Dolar 32,4375
Euro 34,7411
BİST 9.915,62

İş Kanunu’na Göre İşe İade Süreci İle İlgili Merak Edilen Bütün Konular

15.02.2021
162
A+
A-
İş Kanunu’na Göre İşe İade Süreci İle İlgili Merak Edilen Bütün Konular

İş akdinin feshi bildirimi sonrası işe iade dava açma süresi ne kadardır?

İş akdi feshedilen çalışan, fesih bildiriminde neden gösterilmediği veya gösterilen nedenin geçerli bir neden olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliğinden tarihinden itibaren bir ay içerisinde işe iade talebiyle, İş Mahkemeleri Kanunu hükümleri gereğince arabulucuya başvurmak zorundadır.

Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması durumunda, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki (2) hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilir. Taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede iş mahkemesi yerine özel hakeme de götürülebilir. Arabulucuya başvurmaksızın doğrudan dava açılması sebebiyle davanın usulden reddi halinde ret kararı taraflara resen tebliğ edilir. Kesinleşen ret kararının da resen tebliğinden itibaren iki (2) hafta içinde arabulucuya başvurulabilir.

İşe iade hakkından faydalanmak için gereken koşullar nelerdir?

İşe iade hükümlerinden faydalanabilmek için; söz konusu işyerinde en az otuz (30) işçi çalıştırılıyor olması ve iş sözleşmesi feshedilen çalışanın ilgili işverene bağlı çalışma süresinin en az altı (6) ay olması gerekmektedir.

İş akdini feshetmek isteyen işveren; feshi yazılı olarak bildirmek, feshin sebebini açıkça belirtmek, feshe bağlı olarak ortaya çıkan tüm hakları fesih tarihinde işçiye ödemekle mükelleftir. İş sözleşmesinin neden belirtilmeksizin feshi veya belirtilen nedenin geçerli olmadığı iddiasında bulunulması durumunda, feshin geçersizliği ve işe iade talebinde bulunulabilmektedir. Fesih tarihinden itibaren bir ay içinde İş Mahkemeleri Kanunu uyarınca arabulucuya başvurulması gerekmektedir.

İşe iade davası mahkemeler tarafından kaç gün içerisinde sonuçlanır?

Dava ivedilikle sonuçlandırılır. Mahkemece verilen karar hakkında istinaf yoluna başvurulması hâlinde, bölge adliye mahkemesi ivedilikle ve kesin olarak karar verir.

Mahkemenin işe iade kararı vermesi durumunda işverenin çalışanı kaç gün içerisinde işe başlatması gerekir?

İşverence geçerli bir sebep gösterilmediği veya gösterilen nedenin geçerli olmadığı mahkemece veya özel hakem tarafından tespit edilerek feshin geçersizliğine karar verilmesi durumunda, işveren çalışanı bir (1) ay içerisinde işe başlatmak zorundadır.

Mahkeme işe iade kararı vermesi durumunda çalışanın kaç gün içerisinde işverene başvurması gerekir?

Çalışan kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının tebliğinden itibaren on (10) işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır.

Mahkemenin işe iade kararına rağmen işveren çalışanı işe başlatmazsa ne olur?

Mahkeme kararı ile birlikte işe başlamak için başvuran işçiyi, işveren bir (1) ay içerisinde işe başlatmaz ise, çalışana en az dört (4) aylık veya en çok sekiz (8) aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle sorumlu olur. Mahkeme veya özel hakem feshin geçersizliğine karar vermesi durumunda, çalışanın işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat miktarını da belirler. Kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört (4) aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakları ödenir.

Mahkemenin işe iade kararına rağmen çalışan işe başlamak için başvurmazsa sonuç ne olur?

Çalışan kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının tebliğinden itibaren on (10) işgünü içerisinde işe başlamak için işverene başvuru yapmak zorundadır. Çalışan bu süre içinde başvuruda bulunmaz ise, işverence yapılmış olan fesih geçerli bir fesih sayılır ve işveren sadece bunun hukuki sonuçları ile sorumlu olur.

İşe iade edilen işçinin işe tekrar başlaması halinde daha önce yapılan ödemeler tahsil edilir mi?

Çalışan işe başlatılırsa, peşin olarak ödenen bildirim süresine ait ücret ile kıdem tazminatı, işe iade kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için çalışana en çok dört (4) aya kadar hak etmiş olduğu ücret ve diğer hakları için yapılacak ödemeden mahsup edilir. İşe başlatılmayan işçiye bildirim süresi verilmemiş veya bildirim süresine ait ücret peşin ödenmemişse, bu sürelere ait ücret tutarı ayrıca ödenir.

İş sözleşmesinin feshinde usul nasıldır?

İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih nedenini açık ve kesin bir şekilde belirtmek durumundadır. Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir çalışanın belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili sebeplerden dolayı feshedilemez. Keza, işverenin 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinin (2) numaralı bendinde yer alan şartlara uygun fesih hakkı saklıdır.

Çalışılmış gibi sayılan dört (4) aylık sürenin sigorta primi ödenir mi?

Çalışan, işe başlatılmış olsun veya başlatılmasın, çalıştırılmadan geçen süre için işçiye ödenecek en çok dört (4) aya kadar ücret ve diğer haklarından iş kazaları ve meslek hastalıkları ile işsizlik sigortası primi de dahil olmak üzere tüm sigorta kollarına ait primlerin işveren tarafından kesilmesi gerekir. Bu süreler hizmetten sayılmalıdır.

Çalışanın dört (4) aylık ücretine gecikme faizi uygulanabilir mi?

İşe iade davası ile tespit edilmiş olan en çok dört (4) aya kadar boşta geçen süreye ait ücret ve diğer hakedişler için 4857 sayılı İş Kanununun 34. maddesinde sözü edilen özel faiz türü uygulanmalıdır.

Asansör Dergisi