Altın 2.439,70
Dolar 32,4375
Euro 34,7411
BİST 9.915,62

Risk değerlendirmesi kimler tarafından, hangi işyerlerinde yapılmalıdır?

15.02.2021
172
A+
A-
Risk değerlendirmesi kimler tarafından, hangi işyerlerinde yapılmalıdır?

Risk değerlendirmesinin 31 Aralık 2012 tarihinden geçerli olmak üzere, çalışan personel sayısı ve işyerinin tehlike sınıfı farkı ayırt etmeksizin kamu kurumları da dahil olmak üzere bütün işyerlerinde yapılması gerekmektedir.

Risk değerlendirmesi kimler tarafından yapılmalıdır?

Risk değerlendirmesi, işverenin bir araya getirdiği bir ekip tarafından yapılır.

Risk değerlendirmesi ekibi kimlerden oluşur;
I) İşveren veya işveren vekili.
II) İşyeri sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri.
III) İşyeri çalışan temsilcileri.
IV) İşyeri destek elemanları.
V) İşyerindeki tüm üniteleri temsil edecek şekilde belirlenmiş olan ve işyerinde yürütülen faaliyetler, mevcut veya olası tehlike kaynakları ile riskler hususunda bilgi sahibi çalışan personellerden oluşmaktadır.

29/12/2012 tarih ve 28512 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliğinin geçici 1. maddesi gereğince İSG profesyoneli görevlendirme syükümlülüğü henüz yürürlüğe girmemiş işyerlerinde bu ekip içerisinde yer alan işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı sorumluluğu da diğer ekip üyeleri tarafından risk değerlendirmesi yapılabilir. İşveren gerek gördüğü takdirde bu ekibe destek olması için işyeri dışındaki kişi ve kurumlardan hizmet alabilir.

Asıl işveren ve alt işveren ilişkisinin bulunduğu işyerlerinde risk değerlendirmesi nasıl yapılır?

Bir işyerinde bir veya daha fazla alt işveren bulunması durumunda; her alt işveren yaptıkları işlerle ilgili olarak, risk değerlendirmesi çalışmalarını yerine getirir veya yaptırır. Alt işverenlerin risk değerlendirmesi çalışmaları hususunda asıl işverenin sorumluluk alanı ile ilgili ihtiyaç duyduğu bilgi ve belgeler asıl işverence tedarik edilir. Asıl işveren, alt işverenlerce yerine getirilen risk değerlendirmesi çalışmalarını kontrol eder ve bu konudaki çalışmaları organize eder. Alt işverenler hazırladıkları risk değerlendirmesinin bir kopyasını asıl işverene iletir. Asıl işveren; bu risk değerlendirmesi çalışmalarını kendi çalışmasıyla birleştirerek, risk kontrol tedbirlerinin yerine getirilip getirilmediğini gözlemler, kontrol eder varsa şayet uygunsuzlukların giderilmesi için müdahalelerde bulunur.

Risk değerlendirmesi yapılırken hangi yöntemler kullanılacaktır?

Risk değerlendirmesinin yapılacağı sektör hususunda herhangi bir yöntem kısıtlaması halen yürürlükteki mevzuatta bulunmamakla birlikte yapılacak risk değerlendirme çalışması öncesinde işyerinde toplanan bilgi ve datalar yardımıyla tespit edilen riskler; işletmenin faaliyetine ait nitelikleri, işyerindeki tehlike veya risklerin özellikleri ve işyerinin kısıtları gibi unsurlar veya ulusal veya uluslararası standartlar esas alınmak suretiyle karar verilen usullerden biri ya da birkaçı bir arada kullanılarak analiz edilir.

Asansör Dergisi