Altın 2.445,81
Dolar 32,5488
Euro 34,9371
BİST 9.716,77

İTFAİYE ASANSÖRÜ (ACİL DURUM ASANSÖRÜ)

26.09.2017
270
A+
A-
İTFAİYE ASANSÖRÜ (ACİL DURUM ASANSÖRÜ)

İTFAİYE ASANSÖRÜ (ACİL DURUM ASANSÖRÜ)

Acil durum asansörü bina içerisinde normal şekilde kullanılan ancak herhangi bir yangın veya olası acil durumda yangın söndürme ekipleri (acil kurtarma ekipleri) ve kullandıkları malzemelerin diğer katlara emniyetli ve seri bir şekilde taşınmasını ve kişileri tahliye etmek amacıyla kullanılan asansördür.

Acil Durum Asansörünün Kullanıldığı Yerler

Bina yüksekliğinin 51.50 mt’yi geçtiği durumlarda, yapıdaki asansörlerde 1 tanesinin “Acil Durum Asansörü” olarak tahsis edilmesi gereklidir.

İtfaiye Asansörünün Özellikleri

Yangın yönetmeliği madde 62 gereği asansör kuyuları yangına en az 60 dakika dayanabilecek malzemeden yapılmak zorundadır. Aynı kuyu içerisinde en fazla 3 asansör kabini tesis edilebilir. 4 kabin düzenlendiği takdirde araları yangına 60 dakika süre ile dayanabilecek bir malzeme ile ayrılmalıdır.

Aynı yönetmelikte, acil durum kullanımı için tahsis edilen asansörlerin kuyusunun iç hava basıncının binanın diğer yerlerindeki basınca göre daha yüksek tutularak kuyunun basıçlandırılması gerektiğini belirtilmiştir. Basınçlandırma yapılarak duman sızıntısının önüne geçmek amaçlanmaktadır. Bu sistem için fanlar kullanılır.

Acil Durum Asansörü Kabin Özellikleri

Kabin alanı en az 750 kg taşıma kapasitesi ve 1,8 m2 olmalıdır.

Acil durum esnasında kurtarma ekipleri ve kullanıcıların tahliyesi için kabin üzerinde en az 0,5 mt X 0,7 mt ölçülerinde “Acil Çıkış Kapısı” bulunmalıdır.

Kabinin dış tarafına kurtarma amaçlı olarak rijit merdiven tutturulmalı, merdiven alındığında asansörün hareket etmesini engelleyecek kesiciler/sensörler olmalıdır.

Kabin içerisindeki acil çıkış kapısı kullanımı zorlaştıracak donanım ve cihazlar ile engellenmemelidir. Asma tavan herhangi bir aparata ihtiyaç duyulmadan açılabilecek şekilde olmalıdır.

Kabin dışından kurtarmanın gerekli olduğu hallerde; durak kapısı eşiğinin 0,75 mt üzerine yerleştirilmiş merdiven, seyyar ve ip merdivenler, güvenli halat sistemleri ile müdahale edilebilir.

Acil Durum Asansörü Kapı Özellikleri

Kat ve kabin kapıları yangın esnasında minimum 60 dakika dayanabilecek şekilde imal edilmiş olmalıdır. Acil durum asansörü kat ve kabin kapıları duman sızdırmayacak şekilde en az 900 X 2000 mm ölçülerinde olmalıdır.

Yangın holü, acil durum asansörlerinden kaçış merdivenine geçiş sağlayacak bir şekilde konumlandırılmalıdır.

İtfaiye asansörü olarak tahsis edilen asansör diğer asansörler ile aynı kuyu içerisinde ise, itfaiye asansörü kuyusu en az 60 dk yangına dayanabilecek bir malzeme ile diğer kuyulardan ayrılmalıdır.

Kumanda sistemi; sistem yangın sinyali alındığı anda kapılarını açmadan bütün komutları iptal ederek acil çıkış katına gitmeli, kapılar açık bir durumda bekleyecek şekilde programlanmalıdır.

Acil müdahale ekiplerinin asansörü kontrol etmesi amacıyla acil durum anahtarı olmalı ve bu anahtar öncenen belirlenen yerde bulundurulmalıdır. Anahtarın yeri piktogram ile işaretlenmelidir.

Acil durum asansörü olarak kullanılan asansörün elektrik tesisat ve kabloları da ilgili yönetmelik gereği en az 60 dakika yangına dayanacak şekilde olmalıdır.

Acil durum asansörlerinin makine daireleri, diğer asansörlerin makine dairelerinden ayrı olmalı, değilse yangına en az 60 dakika dayanabilecek yanıcı olmayan bir malzeme ile izole edilmelidir. Makine dairesindeki teçhizat ve kablolar yangına karşı 60 dakika dayanıklı olmalıdır.

Muhtemel yangın ve acil durumlarda kullanılmak üzere insanların can ve mal güvenliğini sağlamak açısından yangın algılama sistemlerinin kullanılması ve tesis edilmesi faydalı olacaktır.

Asansör Dergisi