Altın 2.308,92
Dolar 32,3342
Euro 35,1132
BİST 9.079,97

Asansörde Yeni Dönem

25.03.2018
136
A+
A-
Asansörde Yeni Dönem

Herkesin gün içinde mutlaka kullandığı asansörler, birçok kaza ve can kaybının yaşanmasına da sebebiyet veriyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, asansörlere getirilecek online takip sisteminin ardından güvenliğin artacağını vurguladı. Çanakkale Makine Mühendisleri Odası üyelerinden Tülin Dunay ve aynı zamanda Asansör Eğitmenliği yapan Yavuz Güçlü konuyla ilgili bilgileri paylaşarak sorumluluğun site yönetimlerinde olduğunu belirtti.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla Türkiye’deki tüm asansörleri mercek altına aldıklarını belirterek, yeni sistemle, ülkedeki tüm asansörlere ilişkin bilgilerin harita üzerinden anlık izleneceğini denetleneceğini belirtti. Toplumun tüm kesimini ilgilendiren ve apartmanlarda, iş yerlerinde, alışveriş merkezlerinde her gün sıklıkla kullanılan asansörlerin mal ve can güvenliği yönünden büyük önem arz ettiği söylenebilir. Asansör arızaları ve ihmal sebebiyle her gün birçok can kaybı ve kazalar ortaya çıkıyor. Bu kazaların azalması hatta yok edilmesi için ise gereken; denetim. Son yıllarda artışı görülen kaçak bina, ihmalkarlık, ödenen harçlar, bilinçsizlik gibi sebepler ise kontrol sayısının az olmasında etkili oluyor. Dünya standartlarında çok geç kalınmış bir uygulama olsa da artık ülkemizde de asansörler daha sık denetlenerek, insan sağlığı önemsenmeye başladı.

KAÇAK BİNALAR, KAÇAK ASANSÖRLER

Makine Mühendisi ve aynı zamanda Asansör Eğitmeni olan Yavuz Güçlü, konuyla ilgili deneyim ve bilgilerini gazetemize aktardığı konuşmasında şöyle dedi: “Bu konuda çok sayıda can kaybı yaşanıyor. Sistemin bir kontrolü uzun zamandır yoktu. Örneğin, arabanın fren muayeneleri ceza yeme kaygısı ile yaptırılıyor, araba sayısı detaylı şekilde istatistiki olarak biliniyor. Bizler 2011 yılında Türkiye’de bulunan asansör sayısına yakın bir tespit bile yapılamadığını gördük. Proje parası ödememek, belediyelere harç ödememek için yapılan kaçak binalar, 2005 yılından sonra artınca asansör konusu da iyice sorun haline geldi.  Avrupa Birliği normları içerisinde, bize asansörlerin kıstas altına alınması gerektiği söylendi. 2012 yılından sonra ise kontroller başladı. Bilim ve Sanayi Bakanlığı tarafından açıklamalar yapıldı. Belediyeler kendi içinde, belediye sınırı dışında olanlar İl Özel İdare ile, A Tipi muayene kuruluşuyla anlaşarak kontrolleri yapıyor. Makine Mühendisleri Odası ve TSE ile ortak çalışmalar yapıldı. 2005 yılında asansörcüleri belgelendirme safhası 2010 yıllarında bize geldi. Ankara’dan denilene göre; mecbur tutulmamak kaydıyla asansörler denetlenecek. Bilincin olmaması sebebiyle kontroller istenen düzeyde yapılmadı. Yönetimler bilgilendirilmiyor yeterince. Böylece can kayıpları, kazalar artıyor.”

SORUMLULUK YÖNETİCİDE

Sorumluluğun büyük kısmının yöneticilerde olduğunu ifade eden Güçlü; “Yöneticilerin bu konuda bilgilendirilmesi lazım ki; yöneticilerin hangi ceketle insanların karşısına çıktıklarını bilmeleri gerekiyor. Sorumluluk bu noktada yöneticilerde. Makine mühendisleri olarak en büyük ayıbımız da bilinçlendirmeyi yeterli seviyede yapmamak. Yapılması gereken şey, belirli mahallelerdeki yöneticileri dönem dönem eğitmek. Yöneticiler, yılda 1 defa asansörlerini yerel yönetimin anlaştığı muayene istasyonlarına kontrol ettirmek zorunda. Şu anda site yönetimi, asansörü yaptırmadığı takdirde, belediyeden 3 bin TL’ye yakın bir ceza alıyor. Asansörcüler dolaşıldığında en az 15 bin TL ceza yazılıyor.”

HER ASANSÖRE KİMLİK NUMARASI

Artık tüm asansörler kayıt altına alınıyor. 1-2 senenin sonunda sayıya ulaşmış olunacak.Her asansöre kimlik numarası veriliyor. Bu sistemle birlikte, kat sayısı, etiketi, hızı gibi özel bilgilere ulaşılıyor. Bu bilgilere de belirli kişiler ulaşabiliyor. Bakanlık, mühendisler, muayene istasyonları gibi ve belirli şifreler kullanılarak. Renkli etiketlerle asansördeki durum ortaya konuluyor. Etiketlerin sayısı önceden 3’tü şimdi 4’e çıkarıldı. Kırmızı renk, kullanılamaz durumda olduğunu gösteriyor. 30 günlük süresi var ve bu süre içinde yaptırılmazsa kullanımına izin verilmiyor. Ancak engelli varsa binada, yönetici asansörü yaptırmakla mükellef. Sarı 2. derece güvenlik önlemlerinin eksikliğini, mavi binadan kaynaklanan eksiklikleri gösteriyor. Yeşil etiket ise kullanıma uygun bir asansör olduğunu belirtiyor. Bu kontroller şu anda her yıl yapılıyor ancak birkaç yılın sonunda 2 yılda 1’e düşürülecek.”

YÖNETİCİLER ARADA KALIYOR

Makine Mühendisleri Oda üyelerinden Tülin Dunay, açıklamasında yöneticilere çok işin düştüğünü ve onların da bilinçlenmesi gerektiğini söyleyerek; “Önemli olan apartman yöneticileri. Çünkü birinci derecede sorumlu onlar. Eğitilmeleri gerekiyor. Çanakkale Belediyesi ile protokol yaptığımızda belediye çok yardımcı oldu. Anonslar, bilgilendirmeler yapıldı. Aslında Çanakkale diğer bölgelere nazaran daha bilinçli. Belediye ile ilişkilerimiz sorunsuz yürüdüğü için çok sıkıntı yaşamasak da oluyor olumsuzluklar. Yöneticiler bazen çok sıkışıyor. Bakımcı firmanın çıkardığı fiyatı binada oturanlara izah edemiyor. Bu sefer bize geliyorlar, anlatmaya çalışıyoruz. Verimli olmaya da çalışıyoruz. Bakanlık, il müdürlüğü müdahale ederek mühürlemeleri de yapıyor. Çanakkale’de ciddi bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Ancak çok sayıda sorunlu asansör var. Firmalar ile de iletişim halindeyiz. Toplantılar yapıyoruz. Bakanlığın kriter bildirisini bize gönderiyor, biz de firmalara iletiyoruz, onlar da yöneticilere bildirmek zorunda. Bir silsile halinde ilerliyor. Site yöneticiliğini profesyonel olarak yapanlar daha bilinçli. Ne yapılması gerektiğini daha iyi bilip seri çalışıyorlar.”

Kaynak : https://canakkalegundem.net/2018/03/25/asansorde-yeni-donem/

Asansör Dergisi