Altın 2.439,70
Dolar 32,4375
Euro 34,7411
BİST 9.915,62

Asansör Teknolojisinde Yükselen 3 Trend

22.02.2021
193
A+
A-
Asansör Teknolojisinde Yükselen 3 Trend

Asansör endüstrisi, binalarımızdaki asansörlerin çalışma şeklinde devrim yaratabilecek çeşitli ezber bozan gelişmelerin ortasında. Geçtiğimiz dönemlerde gelişen teknoloji ile birlikte ortaya çıkan üç kayda değer eğilime ve bunların sektörü nasıl değiştirdiklerine bakıyoruz.

Trend-1 : Daha Fazla Asansör, Daha Az Kuyu

Avrupa’da ve Amerika’da da yaygın olarak kullanılan TWIN asansör sistemi artık ülkemizde de büyüyen bir trend. TWIN, iki konvansiyonel asansörün aynı kuyu içine yerleştirildiği ve birbirinden bağımsız olarak hareket ettiği bir asansör sistemidir. Her iki asansör kabini arasındaki mesafeyi izleyen bir cihaz, asansörlerin çarpışmasını veya çarpmasını önler.

twin-elevator-car

Alman çok uluslu şirketler grubu tarafından endüstri mühendisliği thyssenkrupp’a odaklanarak başlatılan TWIN, kısa süre önce Atlanta, GA’da 21 katlı Coda binasında tamamen faaliyete geçti. 2022’de tamamlandığında New York City’nin dördüncü en büyük ticari binası olacak olan Manhattan’daki 50 Hudson Yard için 40 TWIN asansör sistemi daha planlanıyor.

Birden çok kabini tek bir kuyuda birleştiren TWIN asansör sistemi, binanızın, tesisinizin veya yaşam alanınızın verimliliğini dört şekilde maksimum düzeye çıkarır:

  • Asansörlerde Daha Fazla Alan

Thyssenkrupp’ta yeni inşaat satışları müdürü Mark Schroeder, asansör boşlukları ve diğer mekanik sistemler dahil olmak üzere herhangi bir binanın çekirdeğinin önemli olduğunu söylüyor. İki asansör kabinini tek bir kuyuda birleştirmek bir kuyuyu daha etkin ve verimli kullanmaya imkan tanır.

Schroeder  “Aynı kuyu içinde iki asansör çalıştırmak mantıksal olarak daha az asansör boşluğuna ihtiyaç duyulması anlamına geliyor”diye açıklıyor.

  • Hareket Kapasitesi Arttı

Geleneksel asansör sistemleri, belirli zaman dilimlerinde çok fazla yaya trafiğini kaldıracak şekilde tasarlanmıştır. Bina sahipleri, trafik seviyesi asansör kapasitelerini aştığında ne yapmalıdır?

Schroeder, “asansörü kullanacak kişi sayısı artarsa, genellikle daha fazla asansöre ihtiyacınız olur” diyor. Ancak TWIN asansör sistemi ile daha fazla kuyu eklemenize gerek kalmadan daha fazla asansör ekleyebilirsiniz. Asansör boşluğu sayısını artırmadan aslında daha fazla kişiyi taşıyabilirsiniz. “

Bina sahipleri için artırılmış alan ve genel halk için daha hızlı ulaşımın yanı sıra, TWIN ayrıca iki asansörün kullanacağı enerjinin daha azını tüketeceği için de avantajlıdır.

  • Küçük Motorlar

Ortalama bir bina sahibi için yeni bir asansör sisteminin potansiyel enerji tüketimini iyice incelemek mantıklıdır. Schroeder’e göre, bina sahibinin gerekirse asansörleri “yavaşlatmasının” ve TWIN asansör sisteminin enerji kullanımını azaltmasının yolları var.

Schroeder, “Aynı kuyuda çalışan iki asansör nedeniyle, kabinlerin hızını azaltabildiğimiz zamanlar oluyor ve bu da daha küçük motorlar gerektiriyor,” diyor Schroeder. “Bu şekilde enerji tüketiminden tasarruf edebilirsiniz.”

  • Asansör Uyku Modu

Schroeder, “Binanın belirli saatlerdeki düşük trafik sebebiyle, her iki asansöre de ihtiyaç duyulmayan zamanları olacaktır” diye açıklıyor Schroeder. Bu zaman dilimlerinde bazı asansörleri uyku moduna almak mümkün. Bina için trafiğin en düşük olduğu zamanlarda kapatabilirsiniz.

Trend-2 : Asansör Teknolojisinde Analiz

Asansör endüstrisi de, diğer birçok endüstri gibi, dijital bir dönüşüm yaşıyor. Artık bina sahiplerinin ve tesis yöneticilerinin asansörlerinden gelişmiş analizi takip etmeleri için yollar var. Bir analiz sağlayıcısı olan Schindler Elevator Corporation, asansör verilerini analiz etmenin üç avantajına öncelik veriyor:

  •            Kestirimci (Öngörücü) Bakım

Schindler, asansör verilerini, sahiplerine ne zaman ve nerede bakıma ihtiyaç duyabilecekleri konusunda bilgi vermek için kullanır. Schindler’in CIO’su Nilesh Mhatre, “Premier teşhis ve gelişmiş analitik, Schindler’in olası servis sorunlarını ortaya çıkmadan önce öngörülü bir şekilde tanımlamasını, analiz etmesini ve çözmesini sağlıyor,” diyor.

  •             Gerçek Zamanlı Bilgiler

Schindler, asansör analiziyle ilgilenen bina sahipleri için süreci olabildiğince kolaylaştırmak adına çalışıyor. Şirket, analitiğini ve diğer bilgilerini gerçek zamanlı olarak nerede olurlarsa olsunlar bina sahiplerinin ellerine sunmak için tasarlanmış bir dijital portföy oluşturdu.
Schindler’in CIO’su Nilesh Mhatre, platformun adı Schindler Ahead ve bina sahiplerine “binalarını daha iyi işletmek ve yönetmek için telefonlarından veya mobil cihazlarından gerçek zamanlı bilgiler sağlamak için tasarlandı” diyor.

  •             Her Taraftan Gelişmiş İletişim

Bu bilgiler, etkili ve kullanımı kolay iletişim teknolojisi olmadan bir işe yaramayacaktır.  Schindler’in CIO’su Nilesh Mhatre’ye göre, Schindler’in sahibi olduğu “Ahead ActionBoard” adlı bir uygulama, “ekipmanları, müşterileri ve yolcuları Schindler İletişim Merkezleri ve teknisyenleri ile” birbirine bağlamayı amaçlıyor.

“Ekipman durumu ve performansıyla ilgili özelleştirilebilir raporlar ve uygulama, kısa mesajlar veya e-postalar aracılığıyla olay bazlı bildirimler, müşterileri, yolcuları ve teknisyenleri her zaman bilgilendiriyor.”

Asansör analiz paketlerinin faydaları şunları içerir:

  • Genel bina performansını iyileştiren yüksek güvenilirlik ve artırılmış çalışma süresi
  • Onarım veya modernizasyon ihtiyaçları gibi orta vadeli planlamaya izin veren bileşen ömrü hakkında içgörüler
  • Ekipman portföyünün eksiksiz dijital dokümantasyonu
  • Asansörleri analogdan dijital ağlara geçmeye hazır hale getirir
  • 7/24 dijital acil servis
  • “Kablosuz” güncellemeler sayesinde geleceğe yönelik çözüm
  • Artan bina değeri

Trend-3 : Acil Durum Asansörleri

Acil bir durumda bir binanın boşaltılması gerekiyorsa, bina sakinlerine genellikle asansörleri kullanmamaları konusunda uyarılar yapılır. Bununla birlikte, kısmen 11 Eylül’de yaşanan trajik olaylar nedeniyle, National Elevator Industry Inc. (NEII), acil bir tahliye durumunda asansörlerin kullanılmasına izin vermek için çalışmalara başladı.

Çoğu asansörün bir acil durum tahliye sistemi için mevcut standartlara uyacak şekilde güncellenmesi gerekmesine rağmen, insanların binalardan çıkarılmasına yardımcı olmak için asansörlerin kullanılması hayat kurtarmaya yardımcı olabilir.

 

 

Kaynak : https://www.buildings.com/articles/27517/3-rising-trends-watch-elevator-technology

Asansör Dergisi